Historia Vincent Café to historia człowieka, który postanowił przenieść kawałek Francji do serca Warszawy. Wszystko zaczęło się w Lotaryngii – krainie, gdzie zapach świeżego chleba unosi się nad każdym miasteczkiem, a poranny croissant jest symbolem szczęścia. Tam narodziła się pasja, która z czasem przerodziła się w pomysł na miejsce, gdzie smak, zapach i estetyka spotykają się w jednym – w piekarni Vincent.

Catering Box Tapas Warszawa finger food zestaw

Kto założył Vincent Boulangerie Patisserie ?

Założyciel marki, Vincent Gauthier, ukończył prestiżowe szkoły cukiernictwa i piekarnictwa we Francji. Od najmłodszych lat pasjonował się sztuką wypieku i francuską tradycją kulinarną. Zamiłowanie do jakości, naturalnych składników i rzemieślniczej precyzji stało się fundamentem jego pracy oraz filozofii marki Vincent Café – miejsca, w którym pasja łączy się z autentycznym smakiem Francji.

Kiedy po latach odwiedził Polskę, poczuł, że to miejsce ma w sobie podobne ciepło i ducha wspólnego stołu. Postanowił więc stworzyć w Warszawie przestrzeń, w której każdy mógłby poczuć się jak w małej francuskiej boulangerie. Tak w 2012 roku powstała pierwsza piekarnia Vincent Café.

 

Piekarnia rzemieślnicza – rzemiosło i autentyczność

Od początku filozofia była prosta: naturalność, rzemiosło, autentyczność. Mąka z francuskich młynów, masło z Normandii, drożdże i zakwasy przygotowywane na miejscu. Wszystko w rytmie francuskiej tradycji – bez pośpiechu, bez kompromisów. Z biegiem lat do oferty dołączyły tarty, eklery, croissanty i quiche – wszystko wypiekane codziennie, ręcznie, z najwyższej jakości składników.

 

Piekarnia, cukiernia i kawiarnia w Warszawie

Dziś Vincent Café to nie tylko piekarnia, ale kawałek Francji w Warszawie. Miejsce, w którym zapach świeżego chleba miesza się z aromatem kawy, a w tle słychać francuską muzykę. Każdy, kto tu wchodzi, czuje, że za ladą stoi historia – o pasji, podróży i miłości do prostych rzeczy.

0